Aan je eerste sok beginnen doe je zo!

Sinds ik in mijn winkel de Phil Folk 100 van Phildar verkocht, wilde ik sokken breien als voorbeeld voor mijn klanten. En hoewel ik niet heel langzaam brei, leek mij het breien van sokken een langdurig project: veel steken, heel veel toeren, de hiel, en nog meer toeren……. Daarom vroeg ik een klant van mij of zij een paar sokken wilde breien. Zij kwam al snel terug met een paar prachtig gebreide sokken, en die draag ik nu soms zelf. Dus de noodzaak om zelf sokken te breien verviel hiermee.

En toen begon ik de Vezelvlogs van Carmen van Crafty Queens te kijken. Zij maakt blogs waarin ze laat zien waar ze mee bezig is, wat ze gemaakt heeft, wat ze gekocht heeft, etc. Ook breide ze een aantal sokken, en ze is er zo enthousiast over, dat ik geïnspireerd raakte om ook sokken te gaan breien. Maar ja, met die snelheid van mij……..het zou een eeuwigheid duren. Toch vond ik het tijd worden om mijn eerste gebreide sokken te beginnen.

Een dagje Utrecht

Vorige week donderdag was ik, samen met mijn moeder, in Utrecht op de Gezonheidsbeurs. Het was een gezellige dag; heel veel geproefd, vanalles gehoord en ook het een en ander gekocht, maar volgende jaar hoeven we niet persé weer te gaan. Na afloop van de beurs wilde mijn moeder graag nog even Hoog Catharijne zien, aangezien het hele station verbouwd is, waren we erg nieuwsgierig. Eenmaal door het winkelcentrum heen gelopen (wat zelf helemaal niks veranderd is), stonden we opeens in de stad.

Nu had ik natuurlijk van te voren al wel even op internet gezocht naar leuke wolwinkeltjes, maar ik was er vanuit gegaan dat we hier gewoon geen tijd voor zouden hebben. Lopend in de stad, keek ik stiekem toch nog even waar nou dat ene leuke wolwinkeltje zat. En toen zag mijn oog dat het koopavond was en de winkel voorlopig nog niet zou gaan sluiten. Joepie! We hadden alle tijd, en mijn moeder stemde in om even te gaan kijken.

Nog meer inspiratie en goede tips

Na een paar minuten lopen kwamen we aan bij Stick & Cups. Dit is een super leuk winkeltje, wat van boven tot beneden is gevuld met kleurrijke garens, voornamelijk Scheepjes, maar ook handgeverfde garens. En met name die laatste trokken mijn aandacht. Het liefst wilde ik een aantal strengen kopen, voor een paar prachtige sokken, maar ik wist ook dat ik het eerste paar nog moest breien! Ook wilde ik het liefst meteen 2 sokken tegelijk breien, zodat ik geen last zou krijgen van het “2de-sok-syndroom” (waarbij je dus erg op ziet tegen het breien van de tweede sok, en dat uiteindelijk ook niet meer doet). Ik bekende dat ik erg opzag tegen mijn eerste paar sokken, maar Lili, de eigenaresse, gaf mij een paar geweldige tips:

 • Als je twijfelt tussen naalden 2,5mm en 3mm, dat is er ook nog een tussenoplossing: 2,75mm (serieus, ik wist niet dat die bestonden!)
 • Begin je sok bij de boord. En wil je weten wanneer je moet gaan minderen voor de teen? Trek dan gewoon je sok aan. Ben je halverwege de nagel van je kleine teen? Dan is het tijd om te minderen.
 • Brei je eerste paar sokken niet tegelijkertijd op een rondbreinaald. Je moet al wennen aan een nieuw soort project en dan kunnen al die lussen wel eens in de weg zitten.
 • Continentaal breien is wel makkelijker als je dat kunt, want het is inderdaad sneller.
 • Is je eerste sok klaar? Trek hem aan! Zo kun je genieten van je eerste sok, en daarbij krijgt je andere voet het vanzelf koud, dus extra motivatie om je tweede sok snel te beginnen. (Slim toch?!)

Door al deze tips kreeg ik genoeg vertrouwen en zin om echt aan een paar sokken te gaan beginnen. Toch besloot ik om nog geen garen voor mijn sokken te kopen, aangezien ik nog voldoende sokkenwol thuis had liggen. Wel kocht ik nog wat anders, en daarover vertel ik later meer.

Continentaal breien

Ja, dat continentaal breien is nog wel een dingetje. Al heel lang wil ik sneller kunnen breien, en op de Hollandse manier gaat dat gewoon niet zo vlug. Bij continentaal breien houd je de draad in de linkerhand, net zoals je met haken doet. Dat ben ik inmiddels wel gewend, en ook de steken maken bij continentaal breien, lijkt een beetje op haken. Echter om dit makkelijk te kunnen doen, is het belangrijk de juiste draadspanning te hebben, en de juiste manier van vasthouden. Met een bolletje katoen en bamboe sokkennaalden in de aanslag, zocht ik via YouTube naar het meest duidelijke filmpje. Ik kan je vertellen, die is er niet. Nou ja, die zijn er misschien wel, maar iedereen houd zijn garen net wat anders vast, en dus moet je een beetje je eigen weg en gevoel zien te vinden. Arne & Carlos hebben afgelopen week een leuk filmpje online gezet, die op zich wel duidelijk laat zien wat de bedoeling is, maar ook zij houden de draad anders vast (het gaat ook eigenlijk meer over het krijgen van de juiste spanning, maar je ziet heel duidelijk de manier van breien). Klik hier voor het filmpje.
Na veel oefenen ging het al best aardig, en het allermooiste? Mijn draadspanning was eindelijk precies zoals aangegeven, jeeeh! Normaal moet ik meer steken opzetten, omdat ik heel strak brei, maar nu was het gewoon perfect.

De eerste steken

De meeste voorbereidingen zijn gedaan: continentaal breien geoefend, garen ligt klaar, breinaalden liggen klaar, voet heb ik altijd bij de hand (haha, dat is best een gekke zin), een hoop goede tips, en voldoende inspiratie, nu nog het juiste patroon voor mijn sokken kiezen. Gelukkig had ik nog het boekje Sokken brei je zo! van Jo An Luijken & Marlies Hoogland in de kast liggen. Hierin zag ik al dat ik iets meer steken moest opzetten, tja dat krijg je met grote voeten, en dat ik ging beginnen met de boord. Voor mijn gemak besloot ik vanilla socks te maken. Vanilla socks zijn, simpel gezegd, gewone normale sokken, zonder werkje of andere poespas, die makkelijk te breien zijn en waarbij je (uiteindelijk) geen patroon hoeft te raadplegen.  Dit leek mij al een uitdaging op zich.
En zo begon ik mijn eerst sok…….

Wil je weten hoe de hele sok eruit ziet, en welk patroon ik gevolgd heb? En wil je weten wat mijn moeder, een tomaat en een paard te maken hebben mijn eerste gebreide sok? In de volgende post leg ik het allemaal uit! Maar jullie mogen nu al wel een gokje wagen, hoor.

2 reacties

 1. Haha, geen idee! Je moeder houdt van paarden, dat weet ik. Maar die tomaat is me een compleet raadsel! Ik kijk nu al uit naar je volgende bericht.

  • miss_knitwit

   10 februari 2017 at 16:54

   Dat klopt helemaal. Dat is al 1 mysterie de wereld uit. Maar wat heeft dat paard dan weer te maken met de sok???? Leuk dat je meeleest!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

© 2019 Miss Knitwit

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑