Haak je helemaal hygge!

Eind 2016 werd ik gegrepen door het opkomende Deense fenomeen hygge (uitgesproken als ‘Hoo-ga’, maar ook op vele andere manieren). Er verscheen een super mooi boek van Meik Wiking: Hygge, de Deense manier van het leven en ik wist gelijk dat ik dit boek wilde hebben. Al sinds lange tijd ben ik gek van (bijna) alles wat met Scandinavië te maken heeft: het landschap, Ikea, Klaus Haapaniemi, sneeuw, Fazer chocolade,  Iittala, het noorderlicht, Vikings….. en sinds kort hoort daar voor mij ook hygge bij. Nou ja, dat hoort er eigenlijk al langer bij, maar het woord ken ik pas net.

Maar wat is het nou precies? Hygge is lastig te vertalen. Meik Wiking had er per slot van rekening een heel boek voor nodig! Gezelligheid wordt vaak gezien als de vertaling (ook door Google Translate), maar dat dekt niet de hele lading. Hygge is veel meer dan dat. Het is een gevoel van samenzijn, knusheid, aardig zijn voor jezelf en anderen, kaarslicht, gebreide sokken, maar ook een beker warme chocomelk kan heel hygge zijn. En ook dit dekt nog steeds niet de lading en zal ongetwijfeld ook voor iedereen een beetje anders zijn. Maar wat in ieder geval wel hygge is, is de nieuwe CAL (=Crochet Along) van Scheepjes!

Hygge poster ontworpen door Claire van Design By Claire

Scheepjes CAL

Begin januari liet Scheepjes een sneak peek zien van de nieuwe CAL 2017 Hygge zien en ik was op slag verliefd! Eerlijk gezegd had ik nog nooit volledig met een crochet along mee gedaan, maar met deze wilde ik echt zeker weten mee doen. Kirsten Ballering van Haak Maar Raak is de ontwerpster van deze prachtige CAL en ze staat bekend om haar kleurrijke haakwerk. In november heb ik haar voor het eerst ontmoet en toen wist ik eigenlijk nog niet zo veel van haar, maar inmiddels hoort ze bij mijn rijtje inspirerende handwerksters! Kirsten heeft voor deze CAL een prachtige sjaal/omslagdoek ontworpen met Scandinavische patronen die het haken en borduren samen brengt.

De sjaal was origineel beschikbaar in 3 kleurcombinaties (Rainbow, Jewel en Pastel), maar ondertussen zijn daar nog 2 andere officiële kleurcombinaties bijgekomen (The Danish Mermaid en Girls Night In), waarvan de laatste volledig is uitverkocht. De CAL is verkrijgbaar als complete kit, hierin zit het garen, informatie en een zakje met goodies, maar geen patroon. Het idee van deze CAL is dat hij 14 weken duurt, waarbij er elke week een nieuw stukje van het patroon beschikbaar komt via internet. Inmiddels staat week 4 online.

Sunny Autumn

Ja en toen moest ik een keuze gaan maken. Welk pakket zou ik graag willen? Uiteraard had ik voor deze sjaal mijn jas in het achterhoofd, maar ook de kleuren die ik mooi vind: herfstkleuren. En eigenlijk voldeed geen van de pakketten hieraan. Wel vond ik de basis van de Pastel het mooiste, cremekleurige Stone Washed. Dus leek het mij het handigste als ik deze zou bestellen en dan misschien nog wat kleurtjes zou wisselen. Toen ik met mijn moeder in Utrecht was, had ik al een paar kleurtjes Catona gekocht (bij Sticks & Cups) die ik mooi vond om zeker te gaan gebruiken. De keuze was gemaakt: Pastel it is.

Tijd om te bestellen…….maar waar? Ik besloot contact op te nemen met Scheepjes, want voor mijn winkel bestelde ik daar ook en ik ben nog steeds ingeschreven bij de KvK. Echter heb ik nu maar 1 kit nodig. Ik legde het verhaal uit en kreeg een super leuk berichtje terug met de vraag: zou je er ook over willen bloggen? Ja, natuurlijk, dat was zeker wel het idee. Ze zou even overleggen wat er mogelijk was. Dat overleggen duurde wat langer dan gedacht. Inmiddels waren de eerste pakketten de deur al uit en was het bij Scheepjes enorm druk om alle Hygge-kits op tijd te versturen naar de klanten. Ik wachtte rustig af tot ik de volgende mail kreeg: Helaas hebben we geen pakketten meer over, maar…….je mag een eigen pakket samenstellen!
WAT?! Hoe gaaf! Ik was helemaal in de gloria! Dit is was nog beter dan wat ik hoopte!

Nu kon het puzzelen gaan beginnen: welke kleuren wil ik? De basis werd nog steeds Moon Stone. Ook de hoofdkleur was duidelijk: Willow (de kleur van mijn jas), maar de rest? Ik had geen kleurkaart (inmiddels wel) en geen winkel in de buurt om de kleuren naast elkaar te leggen. Met veel knip en plakwerk in Excel, een flinke dosis kleurkennis, twee kleurtjes achter de hand en een beetje goede hoop stelde ik mijn kit samen: Sunny Autumn (mijn man verzon de naam, heel veel dank daarvoor!)

Catona: 507 Chocolat, 506 Caramel, 179 Topaz, 512 Lime, 395 Willow, 408 Old Rose, 396 Rose Wine, 394 Shadow Purple, 244 Sprune, 391 Deep Ocean; Stone Washed: 802 Moon Stone

Toen de postbode kwam kon ik mijn geluk niet op. De combinatie was helemaal geslaagd. Nee, ik heb geen mooi doosje met stekenmarkeerder, knoop, bedel, kaart, flyer etc gekregen, maar dat vind ik helemaal niet erg. Ik heb namelijk wel mijn schitterende kleurencombinatie gekregen van Scheepjes. Dus vanaf hier: alle komende berichten over de Scheepjes Hygge CAL 2017 worden mede mogelijk gemaakt door Scheepjes. Dank je wel Scheepjes!

Funfacts

 • Er zijn 5 officiële Scheepjes Hygge CAL Kits beschikbaar: Rainbow, Jewel, Pastel, The Danish Mermaid en Girls Night In.
 • De CAL duurt 14 week, waarvan de laatste week optioneel is.
 • Iedere woensdagmiddag (rond de klok van 1 uur) komt er een nieuw stukje patroon online.
 • Het patroon is te vinden op de site van Scheepjes, op de site van Haak Maar Raak en op de Facebookgroep  Scheepjes CAL
 • De Facebookgroep Scheepjes CAL heeft bijna 30.000 leden en de internationale groep bijna 27.000.
 • Naar het schijnt zijn er ongeveer 45.000 Hygge pakketten wereldwijd verkocht. Dit zijn dus alleen de officiële kits en niet degene die zelf een combinatie hebben gemaakt (zoals ik bijvoorbeeld)!
 • Op ZeeMaps kun je zien wie er waar allemaal aan de CAL meedoen.
 • Kirsten Ballering (ontwerpster) kun je ’s nachts wakker maken voor een kopje Chai Latte (hoe hygge is dat!).
 • Denemarken is het gelukkigste land ter wereld (andere Scandinavische landen scoren ook hoog) en dit komt mede door hygge.

Proeflapje

Het maken van een proeflapje is altijd een goed idee. Het laat je zien of je qua grootte op de goede weg zit, of de structuur goed is, maar ook of het lukt wat de bedoeling is. Enthousiast ging ik aan de slag met mijn bolletje Stone Washed en haaknaald 4,5 mm. Ik kwam niet helemaal goed uit. De breedte was goed (10 cm), de hoogte kwam ik te laag. Nog maar eens proberen met de tip van de week: de gouden lus. Het idee van de gouden lus is dat je bij het maken van je steek, het lusje iets omhoog trekt. Hierdoor krijgt je steek iets meer hoogte en dus je gehele werk ook:  Uitleg gouden lus, vanaf 17 minuten

Ik heb het geprobeerd en het werkt echt! Wat ik alleen jammer vind is dat ik dan bij elke steek moet nadenken en met zo’n hele sjaal ga ik dat niet volhouden. Dus nog maar eens een proeflapje maken en dan wat losser haken. Resultaat: proeflapje werd te breed. En toen nog een proeflapje op naald 4 mm. En raad eens? Het proeflapje werd precies net zo groot als de vorige, haha.
Uiteindelijk heb ik besloten het proeflapje nogmaals te maken met 4,5 mm, want het wordt een sjaal (ik wil er uiteindelijk een col van maken) en daarbij zijn kleine afwijkingen geen enkel probleem.

Klaar om te borduren! Even goed kijken waar ik ga beginnen en met welke kleur. Nadat alles geborduurd was zag ik ook bij mijn proeflapje dat het hartje iets uit het midden is. Op de Facebookgroep had ik dit al veel meer gezien en komt waarschijnlijk door de keerlosse. Het is geen wereldramp, maar ik weet wel dat ik mij er in de sjaal aan zal gaan ergeren (ja, er komt nog een rand omheen en dan zie je het niet meer). Waarschijnlijk is de oplossing 1 steek meer of minder op te zetten. We gaan het zien! Tot nu toe ben ik ontzettend blij met mijn kleuren en ben erg benieuwd hoe het er straks in de sjaal uit gaat zien!

 

4 reacties

 1. Monique

  Weer leuk om te lezen Michelle!

  • miss_knitwit

   Dank je wel Monique!

 2. Judith van den Bergh

  Leuk! Heb het patroon ook voorbij zien komen, erg mooi. Neem heel benieuwd naar hoe het wordt. Veel plezier met het maken!

  • miss_knitwit

   Dank je wel. Ik ben ook heel benieuwd naar hoe het wordt. Dat is het lastige als je eigen kleuren kiest, daarna moet je ook weer je eigen keuzes maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2021 Miss Knitwit

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑