Een vest om in te wonen voor Libelle

Begin augustus kwam er een oproep van Phildar: “wie wil er een model breien voor Libelle?” Vroeger had ik nooit tijd voor deze oproepjes, maar deze keer wel en dus stuurde ik een mailtje terug. Er waren een aantal verschillende items om uit te kiezen, maar helaas waren de kleine items al snel niet meer beschikbaar……. Mmm, kan ik een trui of vest breien in 3 weken tijd?? Geen idee, maar ik wilde het graag proberen. Ik koos voor het vest in gerstekorrelsteek. Ow hemel, waar ben ik aan begonnen?!

De tijd begon te dringen

Het patroon kreeg ik direct digitaal doorgestuurd, dus die kon ik vast bestuderen: kleine maat, 16 bollen!! Pfff….. maar wel op naalden van 6 mm. Dat zou moeten opschieten. Ergens had ik nog wel een bolletje Partner 6, dus ik kon vast een proeflapje maken. Zo, nu alleen nog wachten op het garen.

De ervaring leert dat het meestal wel een paar dagen duurt (komt tenslotte uit Frankrijk), maar bijna een week later had ik nog niks ontvangen.  Even mailen dan maar. Oeps, foutje in het systeem, het was nog niet verzonden. Maar omdat de dag erna een Franse feestdag was, duurde het nog minimaal 2 dagen voor het verzonden kon worden. Goede timing!

Een paar dagen later was er nog geen pakketje. Ik had nog maar 2 weken om een heel vest te breien! Even bellen met de bezorgdienst: “Nee, wij hebben geen pakketje voor u, maar wel voor de buren…..”. Mooi, misschien weet hij meer. Ik had net opgehangen en de bezorger stopt voor de deur. Ik stap naar buiten en al direct vertelt hij wat er aan de hand was. “Ik had gisteren een pakketje voor je op het adres van de (voormalige) winkel.” (ik had toch echt mijn adreswijziging door gegeven, en nog extra gezegd dat ze hem even moesten checken, maar helaas was dat niet gebeurd.) “Ownee, en nu? Wat heb je ermee gedaan?” “Ja, nu gaat hij weer terug naar Frankrijk.” “Neeeeee!”

Dus ik belde direct de bezorgdienst weer op. En gelukkig stond het pakket nog op het depot. Ik vroeg of ik hem zelf kon gaan ophalen, zodat ik niet nog een weekend hoefde te wachten, want ik had mijn tijd hard nodig, en nadat het was gecheckt kreeg ik toestemming om het pakket zelf te gaan halen (20 km verderop). Tja, er gaat soms wat mis en je zult altijd zien dat het niet op een lekker moment komt, maar……. ik kon eindelijk beginnen.

Kantsteken?

Het weer was heerlijk eind augustus en voor 2 weken was mijn tuin mijn werkplek. Dat vest moest op tijd klaar zijn. Minder dan 14 dagen, 16 bollen, dus minimaal 2 bollen per dag breien, plus nog tijd overhouden voor het in elkaar zetten.  Ik begon bij de mouwen, maar na 5 cm breide ik een naald verkeerd, die ik pas na 10 cm, dus alles kon weer uit. Dat schiet lekker op. Ik begin wel aan het voorpand……

Zien jullie ook wat ik fout heb gedaan?

Het schoot al aardig op, maar hoe krijg ik de randen van de middenvoor nou netjes?  Omdat er aan het vest ook geen bies of gehaakt randje langskwam moest het wel mooi worden. Helaas was dat bij de eerste poging niet zo. Het moest te maken hebben met de kantsteek. Maar ik ben er nooit echt achter gekomen hoe het nou precies zit met die kantsteken. In het patroon staat vaak wel: brei een kantsteek. Maar er staat niet bij hoe je dat doet. Op internet vond ik een goede uitleg, maar ik was al 30 cm op weg met het voorpand……… Dus ik besloot om het pand maar uit te halen, want onderaan was het gewoon niet mooi en aan het rugpand te beginnen.

Geen mooie rand, of wel?

Na het weekend was het rugpand klaar. En ondanks het kleine maatje, was het rugpand enorm groot! Maar het klopte met het patroon, dus ik hoefde mij er niet druk om te maken. Ook de mouwen waren snel gedaan.

Ik ken vervelendere werkplekken

Met nog een week de tijd moest ik nog 2 voorpanden, 2 zakjes en in elkaar zetten. Eerst verder met de voorpanden en die gekke kantsteken. Ik vond 3 verschillende:

 

 1. Kettingsteek
  De eerste steek van de naald altijd averecht afhalen en de laatste steek van elke naald recht breien.
  (Of de eerste steek van de naald altijd recht af te halen en de laatste steek van elke naald averecht te breien, het resultaat is hetzelfde)
  Bij deze kantsteek zie je aan de rand een soort vlecht ontstaan.
  Je werk zal minder kunnen uitrekken en het is geschikt voor zichtbare randen en voor als je later steken moet opnemen langs de randen.
 2. Ribbelsteek
  De eerste en de laatste steek van elke naald altijd recht breien.
  Bij deze kantsteek zie je een soort knoopjes langs de rand ontstaan.
  Een mooi regelmatig en stevig resultaat en het is geschikt voor breiwerk in ribbelsteek, sjaals en naden van kledingstukken.
 3. Tricotsteek
  De eerste en de laatste steek van de heengaande naald recht, en in de teruggaande naald averecht.
  Deze kantsteek geeft een rekbare rand.
  Geschikt voor breiwerk in tricotsteek en naden van kledingstukken van dik garen.

(Hier vind je een link met foto’s)

Ik besloot te kiezen voor een kettingsteek langs de middenvoor en een tricotsteek voor de zijnaden. Het resultaat was erg mooi, maar het was wel opletten. Gelukkig hoefde ik hierna niet veel meer uit te halen. In het weekend waren de voorpanden klaar, dus alleen nog de zakjes. 

Met nog 4 dagen te gaan, kon ik beginnen met het in elkaar zetten. Omdat ik alles van te voren goed had uitgedacht, liep de gerstekorrel mooi door in de zijnaden. Ook het in elkaar zetten van de schoudernaden lukte erg mooi. En wat uurtjes verder zat het vest in elkaar! Yes! Het is gelukt!!

Deze foto is ook al mooi, maar bij Libelle kunnen ze dat vast beter…..

Wachten op Libelle

Mijn taak zat erop.  Het vest was klaar en opgestuurd. Nu was het wachten op bericht van Phildar wanneer ‘mijn’ vest te zien zou zijn in Libelle…………
Dit weekend was het zover! Het “breidossier” staat in Libelle 48 ( van 10 tot 17 november) met daarin o.a. een prachtig vest gebreid door ondergetekende! Ik ben zo trots! De foto is echt super geworden.

Hoe vinden jullie hem geworden?

Wil je dit vest nou ook maken? Haast je dan morgen nog snel naar de winkel om deze Libelle te kopen. Is dat niet gelukt? Stuur mij dan even een berichtje. Ik help je graag verder.

Inmiddels mag ik dit patroon met jullie delen op mijn blog. Klik hier voor het breipatroon.

20 reacties

 1. Inge | Monsieur Mango

  Wauw super gaaf! ? Mooie kleur ook van het vest.

 2. Sofie

  Super. Ik wil het ook wel graag eens bekijken en kunnen breien!
  Heel mooi, mag je trots op zijn,
  Groetjes Sofie

 3. Monique

  Hier mag je echt wel trots op zijn! In zo’n korte tijd een vest af. En hij is mooi!!

 4. Gaby

  Heel gaaf vest!!!

 5. Manon

  Wat leuk, ik heb het breidossier maar nu is het nog leuker omdat ik het verhaal achter het vest ken. Ik ging door jouw haast, steeds sneller lezen en zuchte van opluchting toen het op tijd gelukt was. Grappig geschreven en mooi vest.

 6. Caroline

  Beste, ik ben begonnen met breien maar mis een stuk van het patroon. Namelijk de uitleg op pagina 17. Weggegooid. Kun je mij daaraan helpen ?

  Alvast ontzettend bedankt

  • miss_knitwit

   Hoi Caroline, ik zal je vanmiddag even een mailtje sturen. Komt goed. Groetjes Michelle

 7. Janine Wildeman

  Beste, Ik wil het vest in elkaar gaan zetten. Kan je me laten zien hoe je dat hebt gedaan met de kraag in de rughals? Ik kom er met de beschrijving niet helemaal uit. Dank alvast! Hartelijke groet Janine

  • miss_knitwit

   Hoi Janine, helaas kan ik je via deze weg geen foto laten zien. Om de kraag te vormen, maak je eerst de korte schuine stukjes aan elkaar (dit komt een beetje in een puntje uit hij mij, maar dit zit uiteindelijk in je nek). De korte rechte stukjes vormen nu het deel wat je aan de bovenkant van het achterpand vast zet, de rughals. Ik heb de zichtbare naad aan de buitenkant gedaan, omdat de kraag er toch overheen valt. Voor dit alles heb ik wel eerst de schoudernaden gesloten. Hopelijk ben je er een beetje uit gekomen en heb je nu een prachtig warm vest!

 8. Jose

  Ik begrijp de beschrijving voor de sjaalkraag niet. Iedere 8ste naald 5x1steek en iedere 10de naald 4×1 steek. Doe je die meerderingen in die ene naald?

  • miss_knitwit

   Hoi Jose, ik moest het eerst even terug zoeken om je te kunnen antwoorden. Je maakt per naald steeds maar 1 steek extra en dat doe je in het begin dus om de 8 naalden en daarna om de 10 naalden. Dus inderdaad alleen in die ene naald. (naald met meerdering, 7 naalden gewoon, naald met meerdering, 7 naalden gewoon, naald met meerdering (dat 5 keer), en daarna naald met meerdering, 9 naalden gewoon, meerdering, etc……)
   Houd ondertussen ook de minderingen voor de schoudernaad in de gaten……Ga je er uit komen? Succes!

   • Jose

    Dank je wel voor je reactie. Ik had ondertussen al ontdekt wat de bedoeling was.

 9. koninckx nadine

  Hallo,
  Zou het mogelijk zijn voor het patroon door te sturen,van dit mooie vest

  Grt.Nadine

 10. Lizelotte

  Beste Michelle,
  2 jaar geleden is mijn moeder begonnen met dit patroon, helaas kwam ze er niet uit en is het patroon kwijtgeraakt. Bij het opruimen kwamen we de wol tegen en wilde ze toch graag dit vest opnieuw proberen te maken. Maar helaas, het patroon is zoek. Zou jij het kunnen toesturen? Dan hopen we dat we er samen uitkomen!
  Groetjes Lizelotte

  • miss_knitwit

   Hi Lizelotte,
   Dank je wel voor je berichtje en wat vervelend dat het patroon zoek is geraakt. Voor jouw en iederen heb ik goed nieuws want binnenkort zal ik het patroon hier online plaatsen. Intussen zal ik je een mailtje sturen, maar geef me even een paar dagen hiervoor. Komt goed! Groetjes, Michelle

  • miss_knitwit

   Hi Lizelotte,

   Ik heb goed nieuws! Het patroon voor het vest heb ik zojuist op mijn blog gezet. In de nieuwste post kun je het patroon vinden. Hopelijk kan je moeder nu verder.
   Veel brei plezier!

   Vrolijke groetjes,
   Michelle

 11. Saskia

  Beste michelle

  Ik heb een vraag ovee het patroon. Bij het recbtervoorpand staat op het eind: ga op 74 cm hoogte verder met de reat van de 20 steken en voeg links 1 steek toe (voor de naad met de rughals) gedurende 6.5 cm. Is die 1 steek toevoegen maar 1 malig of elke naald?

  • miss_knitwit

   Hi Saskia,
   Goede vraag van je!
   Het is al een hele tijd geleden dat ik het vest gebied heb, dus ik ga morgen even het patroon erbij pakken en uitzoeken hoe het precies zit. Dan laat ik het je morgen weten.
   Vrolijke groetjes,
   Michelle

   • Saskia

    Fijn! Want hwt is een super leuk en mooi vest

    • miss_knitwit

     Hi Saskia,

     Hierbij het langverwachte antwoord: de 1st toevoegen is slechts 1 maal.
     Als je aan dit stuk begint heb je (bij de kleinste maat) 20 steken, dan voeg je er 1 toe en heb je er 21.
     Na 6,5cm ga je er 3 afkanten en daarna nog 6×3 (=18) steken. 18+3 is weer 21 steken. En je houd op het einde geen steken over, dus dat betekend dat je slechts 1 keer die extra steek maakt. Maar de manier zoals het beschreven staat is wel onduidelijk, dat geef ik toe.
     Succes met verder breien! Ben benieuwd aar je eindresultaat.

     Vrolijke groetjes,
     Michelle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Miss Knitwit

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑