Kerstrok voor onder de boom

Alweer 3 jaar geleden maakte ik voor onze kerstboom een rok, een kleed, een voetverstopper of hoe je het ook noemen wilt. Ik maakte in ieder geval een mooie aankleding zodat de voet van onze nepboom niet meer zichtbaar zou zijn. Het idee bestond al langer om het patroon hiervoor uit te schrijven, maar omdat ik er nu nog 1 wil maken voor de boom op mijn werk, leek mij dit het perfecte moment om dat eindelijk te doen.

Het voordeel van deze kerstboomrok is dat je hem mooi om de voet van de kerstboom kan leggen, ook als de boom al volledig is opgezet. De rok is ook vrij snel gemaakt, dus als jouw kerstboom ook nog wel een mooi kleedje kan gebruiken dan ben je voor deze Kerst zeker nog op tijd!

Kerstboomrok meer boom

Alleen de pakjes ontbreken nog

Wat heb je nodig?
 • ± 400 gram garen voor naald 6-8mm in 1 of meerdere kleuren
 • Haaknaald in bijbehorende dikte
 • Stopnaald
 • Schaar
 • Deze beschrijving
 • Optioneel: een dun glitterdraadje om mee te haken
 • Optioneel: een pot thee en een kerstmuziekje om in de stemming te komen
Voor je begint met haken, eerst nog even dit:

Bedenk voor je start welke kleuren je gaat gebruiken en hoe jij ze wilt verdelen. Maak desnoods een proeflapje om uit te rekenen of je rok niet veel te groot of te klein zal worden. Mijn kerstboomrok is van punt tot punt gemeten ± 90cm. Vanaf het midden naar het kortste stuk is het 35cm en hij bestaat uit 22 toeren stokje en 1 rand vasten. Voor mijn proeflapje van 10 x 10cm heb ik 12 stokjes x 7 toeren. Klaar voor de start?

Beschrijving kerstboomrok:

Begin met het opzetten van 26 lossen + 2 extra keerlosse *(ik gebruik 2 keerlosse ipv 3 keerlosse als ik stokjes haak)
Toer 1: begin in de 3de losse vanaf de haaknaald en haak in elke losse een stokje. Haak de keerlosse en draai het werk om (26 stokje + keerlosse)
Toer 2: *haak in de 1ste steek 2 stokjes, haak in de volgende steek 1 stokje*, herhaal van * tot * tot je nog 1 steek over hebt, haak 2 stokjes in de laatste steek. Haak de keerlosse en draai het werk om (40 stokje + keerlosse)
Toer 3: *haak in de 1ste steek 1 stokje, haak in de volgende steek 1 stokje, haak in de volgende steek 2 stokjes*, herhaal van * tot * tot je nog 2 steken over hebt, haak in de volgende steek 1 stokje en haak in de laatste steek ook 1 stokje. Haak de keerlosse en draai het werk om (53 stokjes + keerlosse)

Nu begint het vormen van de punten

Toer 4: * in de 1ste steek 2 stokjes, in de volgende steek 2 stokjes, 3 losse, in de volgende steek 2 stokjes, in de volgende steek 2 stokjes, sla nu 2 steken van de vorige toer over*, herhaal van * tot * tot je nog 5 steken over hebt, in de volgende steek 2 stokjes, in de volgende steek 2 stokjes, 3 losse, in de volgende steek 2 stokjes, in de volgende steek 2 stokjes, in de laatste steek 1 stokje. Haak de keerlosse en draai het werk om.
Toer 5: Sla de 1st steek van de vorige toer over, *3 stokjes, (haak in de 3 losseboog: 2 stokjes, 3 losse, 2 stokjes), 3 stokjes (LET OP!  Het eerste stokje van deze groep goed insteken), 2 steken overslaan* herhaal van * tot * tot je nog  4 steek over hebt, en haak 3 stokjes , sla 1 steek over e maak een stokje in de laatste steek. Haak de keerlosse en draai het werk om.
Toer 6: Sla de 1st steek van de vorige toer over, *4 stokjes, ( 2 stokjes, 3 losse, 2 stokjes), 4 stokjes , 2 steken overslaan* herhaal van * tot * tot je nog  5 steek over hebt, en haak 4 stokjes , sla 1 steek over en maak 1 stokje in de laatste steek. Haak de keerlosse en draai het werk om.
Toer 7: Herhaal de vorige toer, maar haak steeds 1 stokje extra: 1ste steek overslaan, *5 stokjes, ( 2 stokjes, 3 losse, 2 stokjes), 5 stokjes , 2 steken overslaan* herhaal van * tot * tot je nog  6 steek over hebt, en haak 5 stokjes , sla 1 steek over en maak 1 stokje in de laatste steek.
Heb je het ritme inmiddels gevonden? Blijf toer 7 herhalen tot je kerstboomrok groot genoeg is.

Wil je tussentijds van kleur wisselen? Knip dan voor de keerlosse de draad af en begin de keerlosse met de nieuwe kleur.

Als laatste toer kun je nog een randje vasten haken, of misschien vind je een randje kreeftensteek nog mooier? Kies wat jij wilt.

Stop nu alle losse draadjes weg en drapeer het de rok onder de boom. Vrolijk Kerstmis!

Kerstboomrok geheel

Varieer naar wens met de kleuren die bij jouw boom passen

 

Creëer je eigen variant

Uiteraard kun je eindeloos variëren met kleuren en strepen. Maak je hem in 1 kleur? Of misschien maak je wel een helemaal rode rok, met een donzig wit randje er langs? Je kunt voor wat extra schittering nog een dun glansdraadje mee haken. Wat je ook kiest, het zal er altijd gezelliger en knusser uitzien dan zo’n groene kerstboomvoet.

Kerstboomrok met glitterdraad

Garen met extra glitterdraadje

Variant met halve stokjes

Voor de tweede kerstboomrok, die ik momenteel maak, gebruik ik ook weer twee kleuren, hiermee maak ik een gradiënt kleurverloop. Omdat ik extra toeren nodig heb om het kleurverloop goed uit te laten komen, haak ik in plaats van stokje halve stokjes. Verder verander ik niks, behalve dat ik dus wat extra toeren moet haken.

De twee kleuren wissel ik als volgt af:
Toer 1 t/m 3 haak ik in de hoofdkleur. Vanaf toer 4 ziet het schema er als volgt uit:
5 rijen hoofdkleur, 1 rij contrastkleur, 4 rijen hoofdkleur, 2 rijen contrastkleur, 3 rijen hoofdkleur, 3 rijen contrastkleur, 2 rijen hoofdkleur, 4 rijen contrastkleur, 1 rij hoofdkleur, 5 rijen contrastkleur.

Zodra deze rok klaar is, zal ik dit bericht updaten met een foto van de tweede rok.

Deel jouw kerstboomrok!

Uiteraard zou ik het heel leuk vinden om de kerstboomrokjes die jullie met deze beschrijving gemaakt hebben terug te zien op Instagram. Gebruik hiervoor de hashtag #misskerstboomrok en wie weet deel ik jouw mooie creatie!

 

 

2 reacties

 1. Luana

  Hij is echt heel tof! Ik ga m volgend jaar haken 😃

  • miss_knitwit

   Wat ontzettend leuk! Het kan in principe nog voor de Kerst, maar ik ken jouw todo list wel een beetje en gelukkig is het hoe dan ook volgend jaar gewoon ook weer Kerst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Miss Knitwit

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑