Deze pagina is een verzamelplek van alles wat je altijd bij de hand wilt hebben.

African Flower Fruit Centimeter

Maak je eigen unieke omhaakte centimeter en leer gelijk hoe je de mooiste African Flowers maakt.

Benodigdheden:

  • Phildar centimeter of een ander klein rolcentimetertje
  • Restjes garen. Ik gebruikte ongeveer 9 gram Phil Coton 3
  • Haaknaald 2,5mm
  • Stopnaald
  • Deze beschrijving

Misschien ben je al bekend met de African Flower, dat is goed om te horen, maar……. Dit patroontje is net even ietsje anders en ik leg je ook een paar trucjes uit om de mooiste bloemetjes te kunnen maken.

Laten we beginnen!

 

Toer 1: Begin met een magische ring en haak hierin: 2 losse (dit is het eerste halve stokje), half stokje en een losse. Haak nog 5x 2hst, 1l. Trek nu de magische ring aan. Sluit de toer met een halve vaste in de tweede losse. Knip de draad af.

 Toer 2: Steek de haaknaald in het 1ste halve stokje en maak een halve vaste met de nieuwe kleur. Haak 1 halve vaste in de eerste losse ruimte. Haak 2 losse (dit is het eerste half stokje) en haak in dezelfde losse-ruimte nog 1 half stokje, 1 losse, 2 halve stokjes. Haak in elke volgende losse-ruimte 2hst, 1l, 2hst (5x). Sluit de toer met een halve vaste in de tweede losse (van het eerste halve stokje) van deze toer. Haak een halve vaste in het volgende halve stokje.

Toer 3: Haak 1 halve vaste in de eerste losse-ruimte. Haak 3 losse (dit is het eerste stokje) en haak in dezelfde losse-ruimte nog 6 stokjes. Haak in elke losse-ruimte 7 stokjes. Knip de draad af.

 Toer 4: Steek de haaknaald in de 3de losse (van het eerste stokje) van de vorige toer en maak een halve vaste met de nieuwe kleur. Haak nu 1 losse (dit is je eerste vaste). Haak nu in elk stokje 1 vaste, (6x). Haak nu een diepstokje. Dit doe je door de draad om de naald te slaan en in te steken in het midden van de 4 halve stokjes van toer 2. Zo ontstaan de bloemblaadjes. Haak nu nog 5x 7 vaste en 1 diep stokje. Let op! Het eerste stokje waar je nu een vaste in moet maken zit waarschijnlijk verstopt onder het diepe stokje. Even goed kijken!

Na het laatste stokje mag je de draad afknippen en met je haaknaald de lus omhoog trekken tot het draadje uit de laatste steek komt.

Toer 5: Haal de nieuwe kleur door de eerste vaste links van een diep stokje. Haak 3 losse (dit is je eerste stokje). Haak nu in elke steek van de vorige toer een stokje. Als je het goed gedaan hebt, heb je nu 48 stokjes. Knip de draad af op ongeveer 50 cm. En haal de draad weer door de laatste steek. Hecht het begindraadje goed af.Voor we verder gaan met toer 5, gaan we alle draadjes goed afhechten. We beginnen met het stukje draad wat je als laatste afgeknipt hebt. Rijg de draad door de stopnaald. Steek de naald door de eerste (echte) vaste van toer 4 (van voor naar achter) en steek dan weer terug in het diepe stokje waar de draad vandaan kwam. Als je het goed gedaan hebt, ziet de eerste losse van deze toer er nu uit als een vaste. Steek nu voor de zekerheid nog 1 keer door de vaste aan de achterkant. Trek nog even goed de magische ring aan en knoop dit draadje vast met het andere draadje in deze kleur. Knoop de overige draadjes van dezelfde kleur aan elkaar. Als alles goed vast zit mag je de draadjes op ongeveer een 1,5 cm afknippen.

Maak nu nog een tweede bloem, maar haak deze tot en met toer 4. Als beide bloemen klaar zijn, kunnen we ze aan elkaar gaan zetten. Steek de draad van 50 cm door de stopnaald, leg de bloemen met de verkeerde kanten op elkaar en steek van boven naar onder in een vaste van het tweede bloemetje. (Het mooiste is om te beginnen in de vaste links van het diepe stokje, de plek waar je bij toer 5 ook begon met stokje) Steek nu van onder naar boven door het volgende stokje. Naai nu op de manier elk stokje met een vaste samen. Voor dat je helemaal rond bent, stop je het centimetertje tussen de bloemetjes. Maak elke steekje vast en hecht de draad dan af.

Is het gelukt? Gefeliciteerd met jouw eigen unieke centimeter!

Mocht je het leuk vinden, dan kun je nog een extra bloemetje of blaadje te haken en deze vastmaken aan het lipje van de centimeter. Zo wordt jouw centimeter nog persoonlijker!